Najważniejszy jest balans cukru we krwi – z pewnością takie słowa od swojego lekarza prowadzącego usłyszał każdy diabetyk. Po to właśnie wdrażamy leczenie, ale co z dietą? I jak sobie nie zaszkodzić? Problem ten spędza sen z powiek około dwóm milionom Polaków, których dotknęła ta choroba.

Spokojnie, jest kilka sprawdzonych sposobów na to, aby pomimo cukrzycy pomóc sobie przekąskami w uzyskaniu dobrej kondycji organizmu. Czym powinna się wyróżniać dieta dla cukrzyka?

Zadbaj o dużą ilość błonnika

Znajdziesz go w warzywach strączkowych, kapuście i pozostałych warzywach krzyżowych, w bulwach topinamburu, otrębach pszennych, jabłkach i malinach. Błonnik spowalnia przyswajanie pokarmu i sprawia, że dostarcza on glukozy bardziej równomiernie.

Pamiętaj o witaminie A! Szukaj jej w marchwi, szpinaku, mięsie ryb, jarmużu, jajach i wątróbce. Jednym z przykrych powikłań cukrzycy są kłopoty ze wzrokiem, a nawet całkowita jego utrata. To właśnie karotenoidy wspierają zdrowe oczy, ich rogówkę i spojówki.

Nie żałuj sobie witaminy C. Zawierają ją: dzika róża, cytrusy, kiwi, czarna porzeczka, czy natka pietruszki. Badania wykazały, że kwas askorbinowy chroni naczynia krwionośne przed spadkiem przepływu krwi, który jest konsekwencją obciążenia glukozą.

Wybieraj tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która posłuży ci zarówno do smażenia, jak i doprawiania sałatek. Te ostatnie możesz też skrapiać olejem lnianym, chroniącym układ krwionośny, którego choroby tak często przecież towarzyszą cukrzycy. Ponieważ jako diabetyk powinieneś jeść nieco mniej tłuszczów niż osoba zdrowa, postaraj się o ich jak najwyższą jakość. Pamiętaj, bez tłuszczów organizm nie przyswoi części witamin!

Produkty z witaminą D

Twoim sprzymierzeńcem jest też witamina D, występująca przede wszystkim w tłustych rybach, takich jak węgorz lub makrela. Okazuje się, że witamina ta sprawia, iż glukoza jest przez organizm lepiej przyswajana. Potrzebujemy sporo tej witaminy – często cukrzycy towarzyszy otyłość, a wówczas część dostarczonej witaminy D może zostać zmagazynowana w tkance tłuszczowej i nie wspomagać nas dostatecznie.

Dostarcz sobie hesperydyny – to flawonoid, barwnik nadający kolor skórce cytryn i pomarańczy. Poprawia on upośledzone krążenie krwi, ma także niebagatelny wpływ na hamowanie ubytków tkanki kostnej. Jako cukrzyk na pewno słyszałeś o powyższych objawach, choćby od lekarza. A może sam zmagasz się z postępującym owrzodzeniem? To oczywiście efekt tzw. stopy cukrzycowej, jednego z cięższych powikłań, jakie mogą wystąpić przy cukrzycy.

Na koniec warto zdać sobie sprawę, że dieta dla cukrzyka wcale nie musi oznaczać permanentnej głodówki. Wśród warzyw, owoców, produktów zbożowych, czy mięsnych, a także rybnych znajdziesz dla siebie te o niskim indeksie glikemicznym, dostatecznie sycące i apetyczne, a jednocześnie dostarczające cennych witamin, minerałów i związków, które pochodzą z natury i pozwalają zachować optymalny stan zdrowia, mimo, że towarzyszy ci choroba.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here