Sport, Rekreacja, Zdrowie

Zdrowy tryb życia dla każdego!

cukinia przepisy proste
Lifestyle Porady Zdrowie

Cukinia – przepisy proste i szybkie

Lipiec i sierpień to sezon na cukinię, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Właśnie dlatego warto jest wdrożyć ją do codziennego menu. Niejedna osoba ma z tym problem – często brakuje nam pomysłów na potrawy z dodatkiem omawianego warzywa. Opcji jest dość sporo, a więc każdy znajdzie coś dla siebie. Poniżej przedstawiono cukinia przepisy proste, z którymi poradzą sobie nawet osoby niedoświadczone w kuchni. Do przygotowania opisanych potraw nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, co stanowi sporą zaletę.

Makaron z łososiem – cukinia przepisy proste

Uwielbiasz makaron pod każda postacią? Przedstawiany przepis z pewnością spełni twoje oczekiwania. Dodatek w postaci cukinii sprawi, że będzie on jedyny w swoim rodzaju. Atutem jest nieskomplikowana receptura oraz możliwość błyskawicznego przygotowania dania.

cukinia przepisy proste

Składniki:

  • cukinia,
  • łosoś wędzony na zimno,
  • cebula,
  • czosnek,
  • śmietanka 30%,
  • olej do smażenia,
  • ser,
  • sól i pieprz,
  • makaron.

Przygotowanie:

  1. Siekamy cebulę oraz czosnek w drobną kostkę. Następnie kroimy cukinię na pół oraz wydrążamy z niej środek (gniazda nasienne możemy wyjąć za pomocą łyżeczki). Kolejnym krokiem jest pokrojenie jej w drobną kostkę.
  2. Wyżej wymienione składniki podsmażamy na patelni. Wykorzystujemy do tego ulubiony olej.W momencie, gdy cukinia stanie się miękka zalewamy ją śmietanką. Następnie dodajemy łososia, którego powinniśmy gotować przez około 10 minut.
  3. Całość doprawiamy pieprzem. Możemy również posolić danie, jednak nie należy przesadzać z ilością tej przyprawy. Wynika to z faktu, że łosoś jest z natury dość słoną rybą.
  4. Potrawę możemy posypać startym serem. Wybór jego gatunku to kwestia bardzo indywidualna, która zależy od osobistych upodobań.

Sprawdź także: DIETA TŁUSZCZOWA I JEJ ZASTOSOWANIE

Placki z cukinii

Mogłoby się wydawać, że placuszki z cukinii można przyrządzić wyłącznie poprzez smażenie. Nic bardziej mylnego! Przepyszne danie stworzymy również w piekarniku. Jest to znakomita alternatywa dla tych, którzy preferują chrupkie placki. Ciekawym jest, że można serwować je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto również sięgnąć po ulubiony sos, która nada nieprzeciętnego smaku.

cukinia przepisy proste

Składniki:

  • cukinia,
  • jajko,
  • ser żółty,
  • kasza manna,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pierwszym krokiem jest przekrojenie cukinii. Następnie za pomocą łyżeczki pozbywamy się gniazd nasiennych, które znajdują się w środku. Ścieramy warzywo na tarce o grubych oczkach. Solimy zgodnie z osobistymi upodobaniami.
  2. Startą cukinię odstawiamy na kwadrans. Kolejnym krokiem jest jej dokładne wyciśnięcie w celu pozbycia się wody.
  3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie wsypujemy do cukinii. Do całości dodajemy jajko oraz kaszę mannę. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  4. Formujemy niewielkie placuszki, a następnie umieszczamy je na blaszce (wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni C. Wyciągamy w momencie, gdy placuszki będą zarumienione.

Zobacz także: CO UGOTOWAĆ NA NIEDZIELNY OBIAD?

Zapiekanka mięsno-warzywna – cukinia przepisy proste

Poszukujesz inspiracji na danie obiadowe, które będzie wartościowe, a jednocześnie sycące? Zapiekanka mięsno-warzywna wydaje się być świetną opcją. Oczywiście jednym z najważniejszych składników jest cukinia.

cukinia przepisy proste

Składniki:

  • mięso mielone,
  • cukinia,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • cebula,
  • ser mozzarella,
  • czosnek,
  • śmietanka 30%,
  • olej do smażenia,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kroimy czosnek i cebulę, a następnie smażymy je na patelni. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy według uznania. Po jego zarumienieniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Kroimy cukinię, brokuł oraz kalafior. Gotujemy je w osolonej wodzie, aż do uzyskania odpowiedniej twardości.
  3. Mięso znajdujące się w naczyniu żaroodpornym posypujemy serem mozzarella. Kolejnym krokiem jest stworzenie warstwy z brokuła oraz kalafiora. Cukinię układamy na samym wierzchu.
  4. Całość polewamy śmietanką zmieszaną z jajkami, a następnie posypujemy serem. Danie przykrywamy folią aluminiową.
  5. Pieczemy w temperaturze około 160 stopni przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20 minut.

Zobacz także: https://www.termabialka.pl/baseny-termalne/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *