Lipiec i sierpień to sezon na cukinię, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Właśnie dlatego warto jest wdrożyć ją do codziennego menu. Niejedna osoba ma z tym problem – często brakuje nam pomysłów na potrawy z dodatkiem omawianego warzywa. Opcji jest dość sporo, a więc każdy znajdzie coś dla siebie. Poniżej przedstawiono cukinia przepisy proste, z którymi poradzą sobie nawet osoby niedoświadczone w kuchni. Do przygotowania opisanych potraw nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, co stanowi sporą zaletę.

Makaron z łososiem i cukinią

Uwielbiasz makaron pod każda postacią? Przedstawiany przepis z pewnością spełni twoje oczekiwania. Dodatek w postaci cukinii sprawi, że będzie on jedyny w swoim rodzaju. Atutem jest nieskomplikowana receptura oraz możliwość błyskawicznego przygotowania dania.

Składniki:
– cukinia,
– łosoś wędzony na zimno,
– cebula,
– czosnek,
– śmietanka 30%,
– olej do smażenia,
– ser,
– sól i pieprz,
– makaron.

Przygotowanie:
1. Siekamy cebulę oraz czosnek w drobną kostkę. Następnie kroimy cukinię na pół oraz wydrążamy z niej środek (gniazda nasienne możemy wyjąć za pomocą łyżeczki). Kolejnym krokiem jest pokrojenie jej w drobną kostkę.
2. Wyżej wymienione składniki podsmażamy na patelni. Wykorzystujemy do tego ulubiony olej.
3. W momencie, gdy cukinia stanie się miękka zalewamy ją śmietanką. Następnie dodajemy łososia, którego powinniśmy gotować przez około 10 minut.
4. Całość doprawiamy pieprzem. Możemy również posolić danie, jednak nie należy przesadzać z ilością tej przyprawy. Wynika to z faktu, że łosoś jest z natury dość słoną rybą.
5. Potrawę możemy posypać startym serem. Wybór jego gatunku to kwestia bardzo indywidualna, która zależy od osobistych upodobań.

Placki z cukinii

Mogłoby się wydawać, że placuszki z cukinii można przyrządzić wyłącznie poprzez smażenie. Nic bardziej mylnego! Przepyszne danie stworzymy również w piekarniku. Jest to znakomita alternatywa dla tych, którzy preferują chrupkie placki. Ciekawym jest, że można serwować je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto również sięgnąć po ulubiony sos, która nada nieprzeciętnego smaku.

Składniki:
– cukinia,
– jajko,
– ser żółty,
– kasza manna,
– sól i pieprz.

Przygotowanie:
1. Pierwszym krokiem jest przekrojenie cukinii. Następnie za pomocą łyżeczki pozbywamy się gniazd nasiennych, które znajdują się w środku. Ścieramy warzywo na tarce o grubych oczkach. Solimy zgodnie z osobistymi upodobaniami.
2. Startą cukinię odstawiamy na kwadrans. Kolejnym krokiem jest jej dokładne wyciśnięcie w celu pozbycia się wody.
3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie wsypujemy do cukinii. Do całości dodajemy jajko oraz kaszę mannę. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
4. Formujemy niewielkie placuszki, a następnie umieszczamy je na blaszce (wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni C. Wyciągamy w momencie, gdy placuszki będą zarumienione.

Zapiekanka mięsno-warzywna

Poszukujesz inspiracji na danie obiadowe, które będzie wartościowe, a jednocześnie sycące? Zapiekanka mięsno-warzywna wydaje się być świetną opcją. Oczywiście jednym z najważniejszych składników jest cukinia.

Składniki:
– mięso mielone,
– cukinia,
– brokuł,
– kalafior,
– cebula,
– ser mozzarella,
– czosnek,
– śmietanka 30%,
– olej do smażenia,
– zioła prowansalskie,
– sól i pieprz.

Przygotowanie:
1. Kroimy czosnek i cebulę, a następnie smażymy je na patelni. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy według uznania. Po jego zarumienieniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Kroimy cukinię, brokuł oraz kalafior. Gotujemy je w osolonej wodzie, aż do uzyskania odpowiedniej twardości.
3. Mięso znajdujące się w naczyniu żaroodpornym posypujemy serem mozzarella. Kolejnym krokiem jest stworzenie warstwy z brokuła oraz kalafiora. Cukinię układamy na samym wierzchu.
4. Całość polewamy śmietanką zmieszaną z jajkami, a następnie posypujemy serem. Danie przykrywamy folią aluminiową.
5. Pieczemy w temperaturze około 160 stopni przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here