termabialka.pl

Zdrowy tryb życia dla każdego!

Lifestyle Poradnik Zdrowie

Awokado jak jeść i z czym?

Awokado jest doskonałym pożywieniem dla mózgu, wspomaga odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu. Nazywane przez Azteków „masłem Bogów” od dawna jest chętnie używane w diecie. Jak jeść i z czym je łączyć, by było nie tylko wartościowe, ale również smaczne?

Pasta i masło

Awokado bardzo dobrze komponuje się z pieczywem, dlatego warto wykorzystać je zamiast masła czy margaryny. Wystarczy tylko rozgnieść je widelcem oraz dosolić według uznania. Na tak przygotowaną bazę kładziemy wędlinę, rybę wędzoną, ser czy pomidora.

Zastanawiając się awokado jak jeść można wykorzystać jego idealny smak w połączeniu z jajkiem. Robiąc pastę z awokado oraz jajka można dodać chrzanu bądź majonezu.

Łącząc z ziemniakami?

Awokado możemy wykorzystać do obiadu, gdzie zamiast tłuszczu czy koperku na ziemniaki położymy rozgniecione awokado. Doprawione solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny doda daniu niesamowitego smaku, a jednocześnie jest zdrowym zamiennikiem tak często stosowanego u nas tłuszczu.

Ciekawym pomysłem jest również puree z awokado. Wystarczy ziemniaki rozgnieść z awokado, dodać ugotowany korzeń pietruszki, selera, pieprz i sól i otrzymamy zdrowe i ciekawe smakowo puree, które jest idealnym dodatkiem do każdego obiadu. Mięso, ryba, czy warzywa będą smakowały wyśmienicie.

Awokado w sałatce

Analizując awokado jak jeść warto pomyśleć o sałatkach, w których owoc świetnie się sprawdza. Tworząc bazę z awokado, rukoli, pomidorków koktajlowych oraz sosu jogurtowo – koperkowego możemy eksperymentować ze smakami. Dodając wędzonego łososia, makaron czy podsmażonego kurczaka zyskamy nowy, niebanalny smak tradycyjnych sałatek.

Awokado świetnie komponuje się z jajkiem oraz tuńczykiem. Dodając pomidorki cherry, czerwoną cebulkę, czarne oliwki oraz rukolę uzyskamy świetne połączenie. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie obficie podlać dressingiem z oliwy. Sałatkę podajemy w połówkach awokado, a dla lepszego wyglądu posypujemy pestkami dyni. Tak podana sałatka wygląda bardzo ciekawie i jest świetną przekąską na domową imprezę.

Awokado sprawdzi się również w sałatce na słodko. Gruszka, brzoskwinia, truskawka, winogrono podlane sokiem z puszki po owocach to wzbogacona wersja znanej sałatki owocowej.

Guacamole

Analizując awokado jak jeść nie można zapomnieć o tradycyjnym guacamole. Cebulka, papryczki chilli, ząbek czosnku oraz sól, pieprz i sok z cytryny to klasyczny przepis.

Wariacji na temat guacamole mamy już setki. Dodajemy pomidora, kolendrę, jalapeno – warto próbować i stworzyć swój ulubiony przepis. Guacamole można położyć na grzance, dodać do chipsów, grillowanych mięs czy ryb.

Awokado w koktajlach

Analizując awokado jak jeść nie można zapomnieć o koktajlach z awokado. Łącząc kiwi, banana, sok z cytryny oraz miód uzyskamy ciekawy i pyszny napój. Wersję można wzbogacić o szpinak, seler naciowy, jabłko, truskawki. Tak naprawdę wersji zdrowych koktajli z awokado jest dokładnie tyle ilu robiących je smakoszy.

W tym wpisie nie wypada zapomnieć o koktajlu brazylijskim, którego bazą jest mleko. 0.5 litra mleka, dojrzałe awokado, łyżeczkę miodu oraz ziarna sezamu dokładnie miksujemy. Napój, który powstanie na pewno zachwyci smakiem wiele osób.

Pestka też ma wartość!

Zastanawiając się awokado jak jeść nigdy nie rozpatrujemy, co zrobić z pestką. Po prostu ja wyrzucamy. Błąd! Pestka ma właściwość antyoksydacyjne, zawiera aż 70% utleniaczy więcej niż miąższ oraz jest bogata w błonnik.

Jak rozprawić się z pestką awokado? Po wyjęciu jej z owocu trzeba ją przesuszyć przez dwa, trzy dni. Następnie wystarczy zmiksować ją w blenderze. Trzeba jednak uważać, gdyż pestka awokado nadal będzie bardzo twarda i gorszy blender sobie nie poradzi.

Zmiksowana pestkę warto dodać do napoju, którego bazą będą jabłka, banan, nać pietruszki, mały kawałek imbiru, szklanka szpinaku oraz sok z cytryny.

Smak awokado w dużej mierze zależy od nas samych. Wile osób uważa, że jest ono bardzo delikatne lub nawet mdłe. Ilość przypraw, których użyjemy wpłynie na wyrazistość smaku, jaki otrzymamy.