Każdy uwielbia słodycze. Niestety jedzenie cukru w nadmiernych ilościach prowadzi do różnych chorób np.otyłość.

Więc warto postawić na zdrowe zamienniki cukru

Najpierw napisze słów kilka o cukrze. Cukier to węglowodany, które są potrzebne w każdej diecie. Ale trzeba kontrolować przyjmowanie cukru. Warto więc czytać etykiety na produktach, ponieważ w słodyczach, nawet mlecznych występuje tani zamiennik cukru, czyli syrop glukozowo-fruktozowy, który jest najbardziej toksycznym tłuszczem. Cukier również uzależnia. Zbyt duża ilość cukru przyjmowana w naszej diecie prowadzi do zaburzeń metabolicznych takich jak: cukrzyca, hipoglikemia. Wszystkie produkty, które zawierają cukry proste, powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej. Dlatego wato postawić na zdrowe zamienniki cukru, które są dostępne na rynku spożywczym. Teraz przedstawię wam takie zamienniki.
Syrop daktylowy, który jest produkowany z daktyli, a jak wiadomo te owoce same w sobie są słodkie. Ten syrop spokojnie można stosować zamiast zwykłego cukru.
Melasa to ciemnobrązowy, gęsty syrop, który powstaje w procesie ubocznym przy produkcji cukru. Melasa jest mniej kaloryczna niż cukier. Trzeba jednak uważać na ten składnik, gdyż melasa ma dość wysoki indeks glikemiczny. Nie jest ona polecana diabetyką.

Jakie wyróżniamy zdrowe zamienniki cukru?

Stewia jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Stewia jest dużo słodsza od cukru nawet o 300 razy, a wcale nie posiada kalorii. Na rynku możemy dostać stewię w różnych postaciach np. jako sproszkowaną czy suszoną.
Ksylitol jest pozyskiwany z kory brzozy. Posiada on niski indeks glikemiczny. Ksylitol zawiera mniej kalorii niż cukier.
Tagatoza jest pozyskiwana z laktozy. Ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, dlatego zalecana jest osobą chorującym na cukrzycę, osobą odchudzającym się, a także diabetykom.
Erytrytol pozyskuje się w procesie fermentacji glicerolu, ale erytrol także w owocach czy pyłkach kwiatowych, który występuje tam w umiarkowanych ilościach. Erytrol ma wygląd białego cukru, lecz jest od niego zdecydowanie mniej słodszy. Ten składnik nie ma żadnych kalorii.
Miód jak wszyscy dobrze wiemy jest naturalnym wyrobem pszczelim. Ma lepszy skład od zwykłego cukru. Miód składa się z cukrów takich jak- glukoza i fruktoza. Ten wyrób pszczeli jest bardzo słodki, więc nie powinno się go nadużywać. Miód ma również działanie prozdrowotne- zabija grzyby, bakterie, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, ale także i całego organizmu.
Syrop klonowy pochodzi z Kanady i jest pozyskiwany z pni klonów. taki syrop nie zawiera konserwantów, może być stosowany przez osoby, które są na diecie bezcukrowej.
Cukier kokosowy pochodzi z kwiatów palmy kokosowej. Jak wiemy kokos jest zdrowym produktem, gdyż orzechy kokosowe zawierają wapno, składniki odżywcze oraz żelazo. Taki cukier kokosowy jest idealnym składnikiem to ciast.
Syrop z agawy jest pozyskiwany z kaktusa, który rośnie w Meksyku. Ten syrop jest źródłem naturalnego probiotyku, czyli inuliny, która odpowiada za tworzenie się korzystnej flory bakteryjnej w jelitach.
Warto zacząć stosować te zdrowe zamienniki cukru.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here