naturalne bogactwo oleju konopnego

W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywa naturalna, produkowana ekologicznymi metodami, żywność. Trend ten ma również miejsce w przypadku naturalnych, ekologicznych kosmetyków. Wzrost zainteresowania ekologicznymi produktami związany jest przede wszystkim ze wzrostem świadomości ekologicznej społeczeństwa. Popularność zdobywają naturalne produkty, o niskim stopniu przetworzenia, wytwarzane metodami tradycyjnymi. Doskonałym przykładem takiego naturalnego, tradycyjnego produktu jest olej konopny.

Z czego wytwarzany jest olej konopny?

Olej konopny wytwarzany jest z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa L.). Gatunek ten jedynie z nazwy i budowy morfologicznej przypomina swojego kontrowersyjnego kuzyna- konopie indyjskie. Produkty wytwarzane z konopi siewnych nie zawierają substancji o działaniu psychotropowym (THC).

Jak wygląda olej konopny?

Ten najcenniejszy, nierafinowany olej konopny, ma zielono-żółty kolor i charakterystyczny, przyjemny, orzechowy posmak. 

Jak produkowany jest olej konopny?

Olej z nasion konopi siewnych produkowany jest metodą tłoczenia na zimno. Tłoczenie na zimno pozwala zachować wszystkie cenne skladniki odżywcze w oleju. Jedynie nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony olej posiada wszystkie dobroczynne właściwości.

Skład oleju konopnego

Korzystne dla naszego zdrowia właściwości oleju konopnego wynikają przede wszystkim z zawartych w nim kwasów tłuszczowych: 

  • Omega 3: kwas alfa-linolenowy i stearydowy
  • Omega 6: kwas linolowy i gamma-linolenowy
  • Omega 9: kwas oleinowych

W oleju konopnym znajdziemy również bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i mikroelementów, tj.:

  • Witaminy: E, A, B, K
  • Mikroelementy: wapń, cynk, fosfor, magnez

Olej z konopi zawiera również unikalne substancje roślinne, tzw. fitosterole, które działają ochronnie na serce, obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. 

Jak stosować olej konopny?

Olej konopny można wykorzystywać zarówno do celów kulinarnych, jak również jako naturalny kosmetyk. Przy wykorzystaniu kulinarnym świetnie sprawdza się on jako omasta do kaszy, ziemniaków czy też baza do sałatkowego dressingu. Z jego wykorzystaniem można również przygotować pesto lub pasty kanapkowe. Świetnie smakuje on również jako olej podawany do dobrej jakości pieczywa. Należy pamiętać że olej konopny charakteryzuje się niską temperaturą dymienia, co uniemożliwia jego zastosowanie do pieczenia, smażenia i gotowania. Obróbka termiczna tego oleju niweluje również jego prozdrowotne właściwości.

Jako kosmetyk, olej konopny moze być z powodzeniem stosowany do zmywania makijażu (szczególnie wodoodpornego) a także jako świetny środek nawilżający skórę i włosy oraz wzmacniający paznokcie. 

Jak prawidłowo przechowywać olej konopny? 

Należy pamiętać, że olej konopny jest produktem nierafinowanym i niefiltrowanym, tak więc narażony na dostęp tlenu i światła może szybko jełczeć. Aby jak najdłużej zachował świeżość i cenne właściwości, należy przechowywać go w ciemnej, szczelnie zakręconej butelce, z dala od światła słonecznego. Można przechowywać go w szafce kuchennej lub w lodówce. 

Prozdrowotne właściwości oleju konopnego 

Bogaty w prozdrowotne substancje, skład oleju konopnego, odzwierciedla się w licznych, korzystnych dla zdrowia, właściwościach oleju konopnego. Do najważniejszych z nich należą :

  • Właściwości przeciwzapalne- olej konopny świetnie sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych skóry, egzem, liszajów
  • Właściwości przeciwutleniające, redukujące wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się oraz powstawanie nowotworów 
  • Właściwości podnoszące ogólną odporność organizmu na infekcje
  • Działanie ochronne dla mózgu i układu nerwowego, a także działanie uspokajające 
  • Działanie nawilżające i regenerujące skorę i włosy 
  • Działanie łagodzące zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz objawy menopauzy

Dla kogo polecany jest olej konopny?

Olej konopny może być olejem stosowanym na codzień, przez wszystkich domowników. Jest on szczególnie polecany w czasie spadku odporności organizmu, np. w okresie zimowym, lub po przebytej infekcji. Zalecany jest on również osobom cierpiącym na niedobory witamin. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here