termabialka.pl

Zdrowy tryb życia dla każdego!

Okręgowe spółdzielnie mleczarskie
Poradnik

Okręgowe spółdzielnie mleczarskie – czym są? Jak funkcjonują?

Nabiał jest jednym z głównych elementów zdrowej diety. Bogate w wapń mleko wzmacnia nasze kości. Białko z twarogu dostarcza cennych wartości odżywczych. Zdrowe bakterie kefirowe wpływają pozytywnie na naszą florę bakteryjną. Kto odpowiada za produkcję tak cennego dla nas nabiału?

Okręgowa spółdzielnia mleczarska — zakład, w którym produkowany jest nabiał

Za większość krajowej produkcji w branży mleczarskiej, odpowiedzialne są OSM, czyli okręgowe spółdzielnie mleczarskie. Skupują one mleko od lokalnych rolników. W nowoczesnych zakładach przetwarzane jest na: śmietanę, jogurt, kefir, twaróg, czy masło.

Jednym z największych zakładów tego typu jest OSM Krasnystaw. Jest to okręgowa spółdzielnia mleczarska, która działa już od 1913 roku. Przetrwała okres dwóch wojen światowych i niezmiennie cieszy swoich klientów smacznymi produktami pochodzenia mlecznego. Ofertę zakładu można poznać na stronie https://www.krasnystaw.eu/pl. W swojej ofercie posiada, poza standardowymi wyrobami, również owsianki, Ser Haluni, chłodnik i zsiadłe mleko.

Warto jeść nabiał — zwłaszcza produkty fermentowane. W przypadku wyrobów, które produkowane są z mleka, są to: jogurty, kefiry, zsiadłe mleko oraz maślanka. Są to naturalne probiotyki. W dawnych czasach przy terapiach lekowych były one podawane, ponieważ zauważono, że pacjenci czują się wyraźnie lepiej. To dzięki dobrym bakteriom, które zawarte są w nabiale.

Jak działają okręgowe spółdzielnie mleczarskie?

Wszystko zaczyna się od krowy. To właśnie te zwierzęta są „fabryką” mleka. Lokalni rolnicy doją krowy przy pomocy specjalistycznego sprzętu, następnie mleko jest odbierane przez OSM i dalej transportowane do zakładu przetwórstwa mlecznego. OSM Krasnystaw, podobnie jak wszystkie duże zakłady, ma w pełni zautomatyzowaną produkcję nabiału. Dzięki zachowaniu odpowiednich norm produkcyjnych oraz standardów higieny, z mleka wytwarzane są wszystkie dostępne na co dzień w sprzedaż, produkty nabiałowe.

Nie można zapominać o transporcie świeżego mleka. Odbywa się on za pomocą specjalnych cystern. W procesie logistycznym niezbędne jest chłodzenie. Dzięki agregatom chłodniczym zamontowanym w samochodach transportowych mleko przewożone jest w bezpiecznych warunkach.

Wszystko zaczyna się więc od lokalnych przedsiębiorców i polskich producentów mleka. To właśnie podstawa całego przemysłu mlecznego. Kolejnym etapem jest nawiązanie współpracy handlowej z hurtowniami oraz sieciami handlowymi. Dzięki temu produkty firm, takich jak Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw, mogą trafiać na półki konsumentów.